Utsikt

Utsikt

söndag 15 mars 2015

Texmex Beef Chili Bonanza



Jonas Cramby är i sanning en expert på texmex. Vi har flera gånger lagat hans beef chili och det blir alltid succé. Brukar lyssna på ett gammalt avsnitt av Meny där Cramby är med och laga chilin samtidigt som han, mysigt. Recepten finns även på SR:s hemsida. Vi brukar käka chilin tillsammans med guacamole, pico de gallo, mangosalsa, gräddfil, majs och picklad rödlök, med mjuka små tortillas och nachos. Den picklade löken lyfter verkligen rätten, så väl värt att lägga några minuter på. Ibland kör vi samma upplägg men friterad fisk istället för chili, också väldigt gott.

Beef Chili - 4 pers

1 torkad chipotlechili
1–2 torkade chilis, t ex ancho
1–2 dl vatten
ca 1 kg högrev
1 hel vitlök
olja till stekning
2–3 msk vetemjöl
1 msk chilipulver
2 tsk spiskummin
2 tsk torkad koriander
2 tsk torkad oregano
ev 1 msk strösocker
salt och svartpeppar
1–2 färska chilis
33 cl ljust öl
1 oxbuljongtärning

Ta bort skaften och kärna ur den torkade chilin. Täck dem med vatten och koka ca 15 minuter. Tärna högreven och finhacka vitlöken och stek kött och vitlök i lite olja. Stek lite i taget så att det får fin stekyta.

Pudra över mjöl, chilipulver, de andra torra kryddorna, socker, salt och peppar. Finhacka och tillsätt den färska chilin. Rör om. Blixtmixa den kokta, torkade chilin med vattnet och häll över grytan. Fyll på med öl och buljong så att det precis täcker.

Låt stå och puttra med lock minst 2 timmar eller tills köttet är trådigt och fint. Om det fortfarande är mycket spad kvar man man finfördela köttet något och sedan koka en stund utan lock och på så vis reducera spadet.


2 rödlökar
2 dl vitvinsvinäger
1/2 dl strösocker
1 msk  salt
1 lagerblad
1/2–1 färsk chili, t ex habanero (kan uteslutas)
ev 1 msk rödbetslag

Skiva löken tunt. Blanda övriga ingre-dienser och värm i en kastrull tills det kokar. Lägg i löken och sjud 30 sekunder. Låt kallna och häll över allt

i en snygg burk tillsammans med chilin. Låt stå 6–8 timmar i kylskåp tills löken långsamt ändrar färg från rödvit till vackert ljusrosa. Håller ett par dar i kylskåp.



200 g körsbärstomater
1 silverlök
1/2 kruka koriander
1–2 färska chilis
2 msk pressad limejuice
1 tsk salt


Mangosalsa

1 mango
1 röd chili
1 lime
salt, peppar

Skär mangon i små tärningar. Kärna ur och finhacka chilin. Riv skalet av limen. Blanda allt och smaka av med salt, peppar och limesaft.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar