Vi gillar att äta ute och att laga inne. Efter ett år i New York är vi besatta av lobster rolls, endollarsostron, burgare i alla former, craft beer, brunch-cocktails och Eggs Benedict. Genom bloggen vill vi komma ihåg vad vi har ätit ute och lagat hemma. Vi varnar för bildkavalkad i svajig kvalitet och tramsig humor.
Utsikt
söndag 22 mars 2015
En variant på vegetarisk bibimbap
Härom veckan var jag på kimchikurs på Natur & Kultur, arrangerad av de som driver den koreanska restaurangen Arirang här i Stockholm. Kanske den bästa koreanska restaurangen jag ätit på, men så har jag ännu inte varit i Korea. På kursen fick varje deltagare förbereda en burk med kimchi, som man även fick ta med hem. Kimchin skulle marinera i kylen 7-10 dagar och i kväll var det äntligen dags att smaka av.
Från kursen fick vi även med oss kokboken Kimchi och andra koreanska rätter, och idag bestämde jag mig för att laga bibimbap med en vegetarisk version av bokens bulgogi. Det blev väldigt lyckat och kimchin var väldigt god, om än i starkaste laget för min mesiga mun.
Quorn-bulgogi, 4 portioner
300 g quornfärs
1 gul lök eller 2-3 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1,5 msk sesamolja
1 dl koreansk eller japansk soja
1 msk strösocker
4 msk finhackad ingefära
1 msk grönsaksfond
10 torkade trattkantareller (om du har det hemma)
svartpeppar
Häll sockret i en skål. Häll på sesamoljan och sojan. Pressa i vitlöken. Finhacka ingefäran och häll i den med. Rör om. Finhacka löken och tillsätt. Tillsätt grönsaksfonden. Smula sönder svampen och häll i den med. Tillsätt quornfärsen och krydda med svartpeppar, blanda om ordentligt och låt marinera i en timme. Stek först på hög värm i en minut eller två, låt puttra ytterligare några minuter på svag värme.
Bulgogin åt vi tillsammans med kimchi, kokt fullkornsris, stekta champinjoner, marinerad spenat och marinerad gurka (även de efter recept ur samma bok), stekt ägg, strimlad isbergssallad (lättar upp i allt det starka) och den koreanska chiliapastan gochujang
Marinerad gurka med kochugaru
1 gurka
1/2 dl finhackad purjolök eller salladslök
1/2 msk strösocker
1 tsk risvinäger
1 tsk salt
1 tsk kochugaru, koreansk chilipeppar
Hacka löken och skölj den. Blanda ihop marinaden.
Dela gurkan på längden och skiva den fint.
Blanda ned gurkan i marinaden och låt den marinera i mist 30 min.
Från bloggen Green Kitchen Stories har jag blivit inspirerad att steka champinjoner i kokosolja, det passar väldigt bra till bibimbapen.
Champinjoner med kokos
10 skogschampinjoner
2 msk kallpressad kokosolja
3 msk finhackad ingefära
1 msk koreansk eller japansk soja
Skölj och skiva champinjonerna. Finhacka ingefäran.
Fräs svampen i en het panna tills vätskan han kokat bort. Tillsätt kokaoljan och ingefäran, stek på lägre värme i ett par minuter.
Etiketter:
bulgogi,
champinjoner,
kimchi,
koreanskt,
marinerad gurka,
recept
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar