Utsikt

Utsikt

onsdag 21 januari 2015

Sashimi, en ny besatthet i hemmet

Den senaste tiden har vi två gånger lagat sashimi hemma och det har blivit så ruggigt gott att jag tror att det kommer att ske snart igen. Första gången köpte vi kravmärkt ekologisk odlad lax som de rekommenderade för sashimi på Ica Liljeholmen och andra gången körde vi på Salmalax, tyckte att båda var lika goda. Väldigt lätt att fixa hemma och väldigt gott!



Vi letade recept och tips på Salmas hemsida och hittade den här väldigt goda såsen som vi hade till tunt skivad rå lax.

Sojadressing

1 schalottenlök
1 dl japansk soja
2 msk risvinäger
2 msk vatten
1 msk flytande honung
2 msk dijonsenap
3 msk olivolja
2 msk sesamolja

Hacka schalottenlöken så fint du kan och vispa ihop det med de övriga ingredienserna till en jämn dressing.


Andra gången testade vi även att halstra en del av laxen snabbt. Jag skivade laxen i ca 2 millimetersskivor och vände sedan den ena sidan snabbt i en het torr panna. Serverade med chilimajonäs och lite stenbitsrom.

Till detta åt vi gurksallad, edamamebönor, avocado, sushiris och inlagd ingefära.

Kinesisk gurksallad (ur Fem asiatiska kök)

1 gurka
1-2 vitlöksklyftor
2 msk sesamolja
2 msk risvinäger eller vitvinsvinäger
1/2 tsk salt
1/2 tsk strösocker
sesamfrön

Skär gurkan i smala strimlor. Skala och finhacka vitlöken och blanda den med gurkan. Tillsätt sesamolja, vinäger, salt och socker, strö över sesamfrö. Låt gurkan marinera minst 10 minuter, gärna längre. Ju längre gurkan får dra, desto mer smak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar